Assalamualaikum hai...
Lama Biey tak bersiaran. Acah-acah busy la konon 😜. Semalam buka Facebook nampak kawan sekerja dulu post makaroni dan cheese yang dia masak untuk anak dara dia. Macam sedap je dia masak, macam terliur je..
Last Biey makan macaroni dan cheese ni masa kerja dulu. Masa tengah mengandung 5 bulan. Berjanggut jugak tunggu makaroni tu. Tapi sebab nak rasa punya pasal, tunggu jelah. Nasib baik, rasa dia not bad. Boleh bagi 4 bintang. Haha 🤣
Disebabkan Biey rasa teringin, kiranya Biey letak dalam entry dulu laa. Kot nanti mood rajin mai, boleh je tengok resepi ni balik. Kikiki..
Jom la kita baca macam mana nak buat makaroni dan cheese yang wallah ni.
Bahan-bahan:
200mg makaroni direbus
1 sudu besar mentega
2 ulas bawang putih | dicincang
80gm isi ayam | dipotong dadu
1 cawan susu segar
1/2 cawan krim masakan
1/2 kiub stok ayam
1/2 sudu serbuk parsli
2 sudu besar keju parmesan
1 keping keju cheddar
Garam dan lada secukup rasa
Cara-cara:
1. Panaskan mentega dan tumis bawang putih sehingga kuning.
2. Kemudian masukkan ayam, serbuk parsli dan stok ayan sehingga menjadi separuh masak.
3. Tuangkan susu segar, krim masakan dan keju parmesan sehingga ia mendidih.
4. Setelah itu, masukkan makaroni sehingga semua bahan bertukar menjadi pekat.
5. Perasakan dengan garam dan lada hitam secukup rasa.
6. Setelah masak, masukkan ke dalam mangkuk diikuti dengan susunan keju cheddar dan bakar selama 2 minit sehingga keju cheddar cair.
7. Sedia untuk dihidangkan. Yeay!!!
Harapnya, Biey rajin la cuba resepi ni ek. Jangan simpan resepi ni jadi pekasam dah laa..
Selamat mencuba korang! 😊
No comments:
Post a Comment